З приходом весни відчуття нестачі вітамінів та інших корисних
речовин, які містяться в свіжих фруктах, посилюється з кожним днем. Але
де ж їх знайти?
Торішні фрукти. Вміст вітамінів у
торішніх фруктах
весною мінімальний. Найшвидше випаровуються вітаміни С, В2, В6, А,
бета-каротин, К і Е. Вітаміни легко руйнуються під впливом світла,
кисню, нагрівання, сильного охолодження, контакту з вологою, металами.
Найкраще вони зберігаються в плодах зі щільною шкіркою. Мікроелементи у
фруктах (крім йоду, хлору та фтору) зберігаються майже в повному
обсязі. Будь-які фрукти це також джерело клітковини, без якої шлунку
важко повноцінно працювати.
Вітаміни у таблетках. Такі вітаміни отримані
хімічним шляхом. Вони також засвоюються, але не так швидко і добре, як
натуральні.
Соки. В соках також містяться
вітаміни, але в
набагато меншій концентрації, ніж у свіжих фруктах. Не рекомендується
пити стовідсоткові соки в чистому вигляді. Їх краще розбавляти водою,
особливо це стосується цитрусових. Кислотність концентрованих соків може
впливати на зуби і стінки шлунку.
Домашня консервація. В "закрутках”
корисні речовини
присутні, але в дуже малих кількостях. Краще зберігати фрукти та ягоди
заморожуванням та сушінням. Найкраще зберігає свої властивості
журавлина.